Nizka poraba električne energije za delovanje toplotne črpalke 

Poraba toplotne črpalkeToplotna črpalka je energetsko učinkovit, okolju prijazen ter zdravju neškodljiv način ogrevanja in hlajenja objekta ter segrevanja sanitarne vode. Najnovejše meritve so pokazale, da je poraba električne energije, ki jo toplotne črpalke potrebujejo za svoje delovanje, v primerjavi s porabo električne energije za delovanje plinskih ali oljnih kotlov od 30 do 50% manjša.

Poraba električne energije za delovanje toplotne črpalke je odvisna od več dejavnikov, med drugim od površine hiše, potrebne energije za ogrevanje prostorov in števila oseb, ki uporabljajo toplo sanitarno vodo. Skupna letna poraba toplote se tako pri sodobni hiši giblje okoli 50 kWh za kvadratni meter stanovanjske površine, pri stari in energijsko potratni hiši pa tudi do 150 kWh. Pri sodobnih stavbah in učinkovitih toplotnih črpalkah lahko za njihovo delovanje glede na celotno količino proizvedene toplote porabimo samo četrtino električne energije, pri starejših objektih pa znaša vložek električne energije od tretjine do polovice.

 

Toplotne črpalke večji del toplote zajemajo iz okolja - iz zraka, vode ali zemlje, manjši del pa predstavlja električna energija. Razmerje med vloženo električno energijo in porabljeno obnovljivo energijo iz okolice se giblje v razmerju do 1:5 . To pomeni, da iz obnovljivega vira pridobimo med 40 in 80% energije, potrebne za ogrevanje objekta in sanitarne vode.

 

Toplotne črpalke voda voda – podtalnica idealen vir za segrevanje sanitarne vode

Toplotne črpalke voda voda predstavljajo eno od treh najosnovnejših toplotnih črpalk. Voda je zaradi svojih odličnih termodinamičnih lastnosti tako rekoč idealna rešitev za delovanje toplotne črpalke. Toplotne črpalke tako izkoriščajo toploto vode iz okolja, npr. podtalnice, nato pa s pridobljeno energijo ogrevajo sanitarno vodo. Temperatura podzemnih voda skozi vso leto niha med 5 in 15°C. Prav zato je podtalnica idealen vir za ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke voda voda.

 

Toplotne črpalke zrak zrak so tudi klimatske naprave

Toplotne črpalke zrak zrak pa za grelni in ogrevani medij uporabljajo zrak. Uporabimo lahko okoliški zrak, odpadni zrak iz prezračevalnih sistemov, zrak v kleti ali na podstrehi. Zrak je neizčrpen vir in je na voljo povsod, vendar pa je treba upoštevati, da se moč toplotne črpalke kljub razvojnim dosežkom z upadanjem temperature zunanjega zraka znižuje. V splošnem je toplotne črpalke zrak/zrak moč uporabljati vse tja do temperature okoliškega zraka -20°C. Se pa v principu delovanja popolnoma nič ne ločijo od klimatskih naprav z dodatno možnostjo ogrevanja zraka.

 

Če vas zanimata nizka poraba električne energije in velika energetska učinkovitost, potem so toplotne črpalke prava rešitev za vas. Obiščite nas v naši trgovini.

 

Toplotne črpalke - izvedba