Toplotne črpalke za ogrevanje hiše izkoriščajo obnovljive vire toplote iz okolice

Toplotne črpalkeToplotne črpalke ponujajo energetsko najučinkovitejši način ogrevanja in hlajenja, saj za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire toplote v naši okolici. Zemlja, voda in zrak vsebujejo koristno toploto, ki se s pomočjo sončnih žarkov nenehno obnavlja. Iz vseh teh virov črpalka pridobiva toploto in jo nato prenese v hišo, kjer jo dvigne na potrebno raven, da segreje objekt ali sanitarno vodo. Toplotna črpalka iz obnovljivih virov pridobi okoli 75% zahtevane energije, hkrati pa ustvari manjšo količino emisij CO2 kot ostale naprave, ki služijo ogrevanju in uporabljajo fosilna goriva. S pomočjo toplotne črpalke lahko tako stroške za ogrevanje hiše zmanjšamo tudi za polovico. Varčno ogrevanje hiše pa dosežemo tudi s priključitvijo toplotne črpalke na centralno ogrevanje.

Glede na vir toplote toplotne črpalke delimo na tri glavne različice, imenovane toplotna črpalka zemlja voda, črpalka voda voda in črpalka zrak voda. Najpogostejša izbira za ogrevanje sanitarne vode je toplotna črpalka zrak voda.

 

Ogrevanje sanitarne vode najpogosteje s toplotno črpalko zrak voda

Therma V katalog (v angleščini)Toplotne črpalke pa niso namenjene samo za ogrevanje hiše, ampak lahko z njimi segrevamo tudi sanitarno vodo. Toplotno črpalko zrak voda lahko namestimo v klet, shrambo ali v kateri drugi prostor, pomembno je le, da je temperatura zraka v njem čim višja. Črpalka med delovanjem črpa toploto iz prostora, v katerem je nameščena, zato se zrak tam ta ohladi za tri do pet stopinj Celzija. Takšno napravo je tako idealno namestiti v klet, v kateri bo ves čas primerna temperatura za shranjevanje ozimnice. Če bo toplotna črpalka namenjena samo za ogrevanje sanitarne vode, zadostuje naprava manjše moči, ki jo izberemo glede na predvideno porabo tople vode.

 

Varčno centralno ogrevanje s toplotnimi črpalkami

Poleg tradicionalnih možnosti ogrevanja vašega stanovanja je zelo smiselno razmisliti tudi o možnosti namestitve toplotne črpalke za centralno ogrevanje hiše. Centralno ogrevanje predstavlja najpogostejšo obliko ogrevanja, saj prinaša večje udobje in bolj ekonomično ogrevanje hiše. Voda, segreta v kotlu, se po ceveh prek radiatorjev širi v druge prostore. Segreta voda se širi, ohlaja, postaja težja in se zato vrača h kotlu, kjer se ponovno segreje.

 

Toplotne črpalke poskrbijo tako za ogrevanje hiše kot za ogrevanje sanitarne vode, pa tudi za varčno centralno ogrevanje.

 

Katalog toplotnih črpalk

V tem albumu ni slik.